Pređi na glavni sadržaj »

Dobrodošli u Contessa d.o.o.

Trenutno ste na:

Svakodnevno održavanje espresso aparata

Sta podrazumevamo pod svakodnevnim održavanjem?

 

Da ne bi svakog jutra "rashodovali" prvih 5-6 kafa, odnosno sa njima isprali grupe i kašike aparata, u kojima su se preko noci prikupili neprijatni mirisi, aparat je neophodno oprati na kraju svakog radnog dana, bez obzira na broj pripremljenih kafa. Jedan od preduslova za dobru kafu je i čist aparat.

 

To pranje obuhvata kašike aparata, sita kašike, grupe aparata (glavu), odvodnu tacnu i odvodnu kadicu.

 

1. Kašike aparata se peru SAMO vodom i teflonskom žicom za pranje, bez deterdženta ili slične hemije (osim Puly Caff-a koji je bez mirisa) s obzirom na to da je metal sklon absorpciji mirisa. Prilikom pranja obavezno izvaditi sito iz kašike (filter) i po potrebi očistiti izliv na kašici, pre nego dodje do začepljenja. Ako se kašike redovno održavaju, potrebno je napraviti samo par okreta žicom unutar kašike i na taj način otkloniti "film" koji se stvorio u toku dana.

 

2. Za redovno čišćenje grupe aparata (glave) je potrebna najlonska četkica s kojom se jednostavno uklanjaju naslage kafe oko same gumice i u kanalima gde naleže sama kašika. Jednom nedeljno je potrebno obaviti i sanitaciju grupe, a za to Vam je potrebno slepo sito i Puly Caff (deterdžent za pranje kanala u grupi).

 

Pre ispiranja grupe, potrebno je četkicom očistiti preostalu kafu oko sita u grupi, oko tuš sita i sa same gumice grupe, da ne bi došlo do kontraefekta prilikom čišćenja, odnosno da se ne bi još više prljavštine uvuklo u kanale unutar grupe. Sledeći korak je pranje kanala u samoj grupi: izvaditi sito iz kašike (bilo koja kašika, za jednu ili dve kafe), zameniti ga sa "slepim" sitom i u njega sipati jednu dozu Puly Caff-a.

 

Staviti kašiku aparata u grupu, pritisnuti dugme za puštanje vode za kafu, sačekati 5 sekundi, prekinuti vodu, napraviti pauzu od 5 sekundi, a zatim ponoviti postupak puštanja vode/pauze jos 3-4 puta na svakoj grupi (po potrebi dodati praška za ostale grupe). Ispiranje se vrši kao i pranje s tim što treba pustiti vodu za kafu "na prazno" (bez kašike) par sekundi, a zatim staviti kašiku u grupu i puštati vodu 5 sekundi uz 5 sekundi pauze, sve dok iz grupe ne poteče čista voda.

Zašto samo 5 sekundi? S obzirom na to da se koristi "slepo" sito i da nema protoka, postoji mogućnost oštećenja ventila i pume ukoliko je duži vremenski interval.

 

3. Nakon čišćenja grupe imaćete "dobar" razlog da očistite i odvodnu tacnu i obavezno odvodnu kadicu, koja je čest uzrok "poplave" ispod aparata, kada se zapuši i ne odvodi otpadnu vodu iz same tacne. Najlakše ćete očistiti kadicu tako što ćete kašicicom izvaditi krupniju nečistoću, a zatim u samu kadicu sipati vrelu vodu (sa ventila za čaj). Ako se kadica ispira svakodnevo, isključuje se mogućnost da dodje do začepljenja.

 

Naravno, cela priča oko svakodnevnog održavanja ima smisla jedino ako se redovno obavlja DEPURACIJA.

Proces svakodnevnog čišćenja aparata ne oduzima više od 5 minuta, ali je jedan od preduslova za "dobar espresso".

 

 

Uporedi proizvode

Nemate artikala za uporedjivanje.

Anketa

Šta Vam je najbitnije prilikom kupovine opreme?