Pređi na glavni sadržaj »

Dobrodošli u Contessa d.o.o.

Trenutno ste na:

Istorija kafe

Latinsko ime joj je Coffea arabica

     Legenda kaže, jednog davnog dana, oko 800. godine, je legendarni etiopijski kozar Kaldi primetio da se njegove koze čudno ponašaju. Bile su nekako pune energije, skakale i trčale od jednog do drugog grma sa crvenim bobicama i brstile. I nisu spavale te noći. Kaldi se poverio lokalnom svešteniku, koji je napravio napitak od bobica posle kojeg je i sam ostao budan cele noći. Ubrzo se pročulo da postoji biljka koja daje energiju.

     Otprilike u isto vreme afrička plemena su pravila energetske "čokoladice" od kafe i životinjske masti. Ime "kafa", "kava", "kahva" potiče od arapskog "qahwah", što u prevodu znači jačina ili snaga. Ubrzo kafa prelazi područje Crvenog mora i stiže u Arabiju. Odatle kafa potiče kakvom je mi danas i znamo. Oko 1000. godine prvi put je napravljen napitak od pečenih zrna kafe, a od XIII veka muslimani su počeli da je piju iz religioznih razloga. Kasnije, gde god je išao islam - išla je i kafa: u severnu Afriku, istočni Mediteran, Indiju. U XVII veku kafa stiže u Evropu, a pocetkom XVIII i u Južnu Ameriku. Od XIX veka u Brazilu ovaj napitak postaje svakodnevno uživanje za sve slojeve stanovništva.

 

     Kod nas je kafa stigla, kaže se u spisima, 1522. godine sa Sulejmanom Veličanstvenim, osvajačem Beograda. Tada je u Beogradu otvorena prva kafedžinica u Evropi. Već u XVI veku kafedžinice su bile obavezan detalj kulturnog miljea na celoj teritoriji Balkana pod turskom upravom. Svaka kafedžinica sastojala se od uslovno dva dela - u jednom se pripremala i pila kafa, a u drugom je bila berbernica. Kasnije su berbernice istisnute i nastao je srpski kafe.

     U tom novom kafeu se uz kafu služila rakija a uz rakiju i meze. Vešte gazde su svojim gostima vremenom omogućile i prenoćište. A kada je posetiocima pružena prilika da u kafeu slušaju i muziku, nastaje prva prava kafana koju i danas poznajemo ...

 

Uporedi proizvode

Nemate artikala za uporedjivanje.

Anketa

Šta Vam je najbitnije prilikom kupovine opreme?