Pređi na glavni sadržaj »

Dobrodošli u Contessa d.o.o.

Trenutno ste na:

Redovan servis espresso aparata

Redeovan servis kafe aparata je neophodno obaviti nakon svakih 30-40 kilograma potrošene kafe, što na žalost nije slučaj u praksi. Pod redovnim servisom podrazumevamo zamenu gumica grupe (dihtunga), tuš sita (po potrebi), depuraciju jonske mase unutar depuratora (omekšivač vode) i obaveznu sanitaciju grupa.

 

Za redovan servis Vašeg aparata možete angažovati SERVIS ili ukoliko želite, možete ga uraditi i sami.

Procedura servisa se sastoji iz 3 dela:

 

1. Depuracija

 

Zatvorite dovod i odvod vode na depuratoru postavljanjem ručice oba ventila u gornji položaj. Ispustite višak vode i oslobodite pritisak iz depuratora okretanjem ručice gornjeg (ulaznog) ventila ka tankom odvodnom crevu i zatim otvorite poklopac depuratora. Kada isteče voda iz depuratora, do nivoa ulaznog ventila, zatvorite ulazni ventil (uspravni položaj ručice), sipajte unutra 1-1,5 Kg krupne mosrske soli, zatvorite poklopac (obratite pažnju da li dihtung na poklopcu dobro naleže na kućište depuratora), otvorite ulazni ventil (položaj ka dovodnom crevu) i stavite izlazni ventil u položaj za ispiranje (položaj ručice ka tankom odvodnom crevu). U zavisnosti od pritiska u mreži, vreme ispiranja varira od 20-45 minuta (6 bar ~ 30 min). Depuracija je završena kada iz depuratora počne da teče neslana voda i tek tada otvorite donji ventil u smeru ka espresso aparatu (položaj ručice ka crevu koje vodi do aparata).

 

NAPOMENA: pre postupka depuracije proverite ispravnost ventila na depuratoru. U slučaju nepravilnog funkcionisanja ventila može doći do mešanja slane vode sa vodom u espresso aparatu!!!

 

2. Zamena gumica i tuš sita

 

Očistite grupu najlonskom četkicom, skinite tuš sito (odvijačem ili ključem, u zavisnosti od modela aparata), skinite i očisitite potkovu-raspršivač (odvijač ili ključ) koja se nalazi ispod tuš sita, izvadite i zamenite gumicu grupe (šilom ili naoštrenim odvijačem), po potrebi staviti papirnu podlošku ispod gumice (ukoliko su kašike istrošene, odnosno ukoliko ručica kašike ide previše u desnu stranu prilikom stavljanja kašike u grupu, sa novom gumicom), zatim vratite potkovu i tuš sito u grupu .

 

3. Po završetku depuracije i zamene gumica grupe, potrebno je izvršiti sanitaciju grupa.

 

Za sanitaciju grupe Vam je potrebno slepo sito i Puly Caff (deterdžent za pranje elektroventila i kanala u grupi).

Pre sanitecije grupe proverite da li ste četkicom dobro očistili kanale oko tuš sita, da ne bi došlo do kontraefekta prilikom sanitacije, odnosno da se ne bi još više prljavštine uvuklo u kanale unutar grupe.

 

Sledeći korak je pranje kanala u samoj grupi: izvadite sito iz kašike (bilo koja kašika, za jednu ili dve kafe), zamenite ga sa "slepim" sitom, u njega sipajte jednu supenu kašiku Puly Caff-a, stavite kašiku aparata u grupu, pritisnite dugme za puštanje vode za kafu, sačekajte 5 sekundi i zaustavite vodu. Nakon pauze od 5 sekundi ponovite postupak puštanja vode/pauze jos 3-4 puta na svakoj grupi (po potrebi dodati još praška prilikom pranja ostalih grupa).

 

Ispiranje se vrši kao i pranje s tim sto treba pustiti vodu za kafu "na prazno" (bez kasike) nekoliko sekundi, a zatim vratite kašiku u grupu (sa slepim sitom i bez praška) i puštajte vodu na 5 sekundi, sa 5 sekundi pauze, sve dok iz grupe ne poteče čista voda. Zašto samo 5 sekundi? S obzirom na to da se koristi "slepo" sito i da nema protoka, postoji mogućnost od oštećenja ventila ukoliko je duže uključen.

 

Vaš espresso aparat je spreman za rad!

 

Uporedi proizvode

Nemate artikala za uporedjivanje.

Anketa

Šta Vam je najbitnije prilikom kupovine opreme?